Fren hidroliği nedir, nasıl değişir

Fren Hidroliği Nedir?

Fren aracın en mühim güvenlik sistemlerinden birisidir. Aracın durması fren sistemi ile sağlanır. Fren hidroliği de bu sistemin işlemesini ve fren basıncının iletilmesini sağlayan yağdır. Hidrolik fren sistemindeki metal parçaların paslanmasını ve oksitlenmesini önler. Fren sisteminde frene basılınca hidrolik ısınarak tazyik oluşturur ve basıncın balatalara iletilmesini sağlar. Basınçtan ötürü hidrolik ısınır şundan dolayı kaliteli yağ kullanılmalıdır. Frene basıldığı zaman balataların tepki vermesi hidroliğin performansı ile doğru orantılıdır.Buda kaliteli, zamanında değiştirilen ve yeterli oranda kullanılan hidrolik ile olur. Hidrolik olmazsa araçta fren sistemi işlemez ve ciddi kazalara sebep olur. Hidrolik periyodik aralıklarla değiştirilmelidir ve kaliteli yağ kullanılmalıdır. Kalitesi düşük yağlar hususi durumunu kaybeder ve fren sistemi muntazam çalışmaz.

Fren Hidroliği Ne Zaman Değiştirilir?

Fren hidroliğin değişimi aracın kullanımına göre değişmektedir. Servislerde 4 yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilir. Fakat 2 yıl dolmadan aracınızın kilometresi 60.000 km’ yi geçtiği taktirde hidrolik değiştirilmelidir. Hidrolikte eksilme varsa ne olursa olsun bir kaçak durumu mevcuttur. Araç test edilmelidir. Kaçak varsa hidrolik sistemindeki arızalar mutlaka en kısa zamanda giderilmelidir. Hidroliğin azalması ile fren sisteminde aksaklıklar olur. Fren tutmaz, aracın frende durma mesafesi
Artar buda ciddi kazalara sebep olur bu nedenle hidrolik sık sık kontrol edilmelidir. Azalma olursa sorun giderilerek eksilen kısım tamamlanmalıdır. Değişim zamanında da hidrolik dikkatsizlik etmeden değiştirilmelidir.

Fren Hidroliği Değişmezse Ne Olur?

Fren hidroliği sürtünme ile beraber yağın sıcaklığı kaynama noktasına ulaşmaktadır. Buda yağın standardını düşürür. Fren sisteminde aksaklıklar doğar. Bu sebeple hidroliğin değişiklik zamanını takip edilerek dikkatsizlik edilmeden yapılmalıdır. Fren sistemi aracın en önemli güvenlik sistemlerindendir düzgün işlemezse aracınız ciddi kazalara sebebiyet verir. Fren sistemi düzgün çalışmayacağı için kazaya niçin olur. Bu sebeple en geç iki yılda bir yağ değiştirilmelidir. Aracınıza uygun hidrolik kullanılmalıdır.

Fren Hidroliği niçin eksilir?

Fren hidroliğindeki eksilme fren sisteminde veya borularda çatlak ya da yırtıklar var ise fren sistemin de kaçak olur. Hidrolik bu kaçaklardan sızar ve eksilir. Bu kaçaklar Fren ana merkez silindirinde, fren sisteminde bulunan linklerde gevşeme varsa, balatalar aşınmışsa, fren silindiri bozulmuşsa hidrolikte eksilme olur. Fren sistemimdeki Kaçağın yeri tespit edilerek onarılmalı ve eksilen hidrolik tamamlanmalıdır. Ayrıca uzun zaman kullanılmayan araçlarda da hidrolikte eksilme olur. Bu eksilme test edilmeli eksilen kısım kaliteli bir hidrolikle tamamlanmalıdır.

Fren Hidroliği Eksilirse Ne Olur?

Fren hidroliği eksilirse fren sistemi performansı düşer. Fren sistemi düzgün çalışmaz. Fren tutmaz veya fren mesafesi artar. Hidrolik, fren sisteminin olmazsa olmazıdır. Periyodik bakımları yapılan araçlarda hidrolik bakımı da yapıldığı için hidrolik değişimi eksikliğinin tamamlanması da yapılır. Ayrıca aracın fren sisteminde oluşan aksaklıklar varsa hidrolik test edilmelidir. Hidrolik eksilince fren pedalı düşer ve frene basılında araç daha uzun mesafede durur. Buradan da aracın hidroliğinde eksilme olduğu anlaşılır. Zaten bir çok araçta hidrolik sinyal lambası vardır lamba yandığı zaman hidrolik ne olursa olsun test edilmelidir.

Fren Hidroliği Nasıl Kontrol Edilir?

Fren hidroliği azalırsa hidrolik seviye sensörü sinyal gönderir ve sinyal lambası yanar. Sinyal lambasından hidrolik kontrol edilebilir. Ayrıca fren pedalında düşüklük olursa buradan da anlaşılabilir Hidrolik piston tapası açılaraktan test edilir, fakat zararı olan olan bu yağ kontrolünde fazlaca dikkat edilmelidir. Fren kullanıldığı vakit oluşan aksaklıklara da dikkat edilerek hidroliğin eksikliği anlaşılabilir. Servislerde hidrolik bakımının yapılması oldukça daha akıllıca zira fren sistemindeki minik aksaklıklar dahi hayati tehlike teşkil eder, çünkü aracın hidrolik kontrolleri itina ile yapılmalıdır.

Fren Hidroliği Nasıl Boşaltılır?

Aracınızın arka tekerinin önündeki pistondan boşaltılır. Tapa gevşetilir, yağın akması durduğunda fren pompalanır. Fren pompalama işlemi azar azar ve özenli bir şekilde yapılmalıdır. Fren pompalanırken aracın borusunda olan hidrolikte boşaltılarak eski hidroliğin tamamen değişmesi sağlanır. Hidrolik değişimi ve boşaltımı yapılırken çok dikkat etmek icap eder, bu sebeple hidrolik zehirli ve aşındırıcı bir maddedir. Özellikle cilt ve gözle temasından kaçınmak icap eder. Teması halinde i·lişki eden bölge bol su ile yıkanmalıdır, şundan dolayı yağı boşaltırken yardım almak icap eder.

Fren Hidroliği Fazla Olursa Ne Olur?

Hidrolik fazla doldurulmuşsa taşar. Hidrolik zararlı ve aşındırıcıdır. Aracın boyasına zarar verebilir. Bu sebeple taşma olduğu vakit münasebet eden yerler bol su ile temizlenmelidir. Fazla olan yağ boşaltılarak normal seviyeye getirilmelidir. Hidrolik fazla olduğu zaman vasıta hareket halindeyken taşarak aracın aksamlarına zarar verebilir. Hidrolik değişim konusunda bilgisi olmayanlar değişimi yetkili yerlere yaptırmalıdır. Tecrübeli ellerde yapılırsa bu şeklinde problemler niçin olmaz. Ufak ücretlerden kaçarak kendimizi hayati tehlikeye atabilir veya araca zarar verebilirsiniz bu yüzden gerekli donanım kazanmadan hidrolik değişimini yardım almadan yapmayın.

Fren Hidroliği Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Fren hidroliği hidrolik sensor lambasından test edilir. Ayrıca frenleme esnasında olan aksaklıklardan da anlaşılır, fakat bu aksaklıklara maruz kalmadan hidroliği belli aralıklarla test etmek fazlaca daha akıllıca. Araçta fren, fren sisteminde hidrolik güvenliğiniz için en önemli iki unsurdur. Bu sebeple Periyodik kontrolleri yapılmalı kaliteli hidrolik kullanılmalıdır. Kalitesi düşük hidroliklerin yüksek sıcaklığa maruz kalın performansı düşer, bu da tehlikeye sebebiyet verir. Bu yüzden aracınızın bütün bakımlarını özelikle fren sistemindeki bakımları periyodik olarak yaptırmak gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu