Hill Horder Nedir *** 2022

Ne kadar iyi bir şoför de olsanız yokuşta Bir arabayı kaldırmak dümdüz bir yolda akıp gitmekten daha zordur. Elbette uzun süredir. Arabada kullanıyor olsanız ya da kaç yıllık Usta ve şoför de olsanız yokuştaki o arabayı kaldırmanın gerginliğini yaşamayan yoktur. Fakat artık şimdi okuyacağınız bu yeni sistemde bu gerginliğinizi üzerinizden atmak mümkün. 

Hill holder nedir
Hill holder nedir

Hill Horder Nedir? 

Yokuş kalkış sistemi; genellikle manuel şanzımanlı otomobillerde, debriyaj kavrama durumuna gelene kadar aracın fren yapmasını sağlayan böylelikle yokuşta kalkışı kolaylaştıran ve aracında kaymasını engelleyen bir özelliktir. Bu özellik şöyle de açıklanabilir; araç yokuş yukarı kalkarken sürücü ayağını frenden çekip gaza basana kadar 2 saniye boyunca araba otomatik olarak fren yapmaya devam edebiliyor. Böylece acemi şoförlerin ve bayanların yokuş yukarı kalkarken geri kaymaları önlenmiş oluyor. 

Hill Horder Nasıl Çalışır? 

Yokuş kalkış asistanı, araç yokuş yukarı durduğunda kalkış tortunu düzenliyor ve frenlere müdahale ederek aracın geriye doğru kaymasına önlüyor. Bu sistem 2 adet sensör kullanılarak ve araçtaki fren sistemi ile birlikte çalışır. Birinci sensör aracın yokuş yukarı duran eğimini ölçebiliyorken, ikinci sensörde debriyaj düzenini kontrol edebiliyor. Aynı durum fakat tam tersi şekilde de sistem çalışmaya devam ediyor. Yani yokuş aşağı durumdayken geri vitese geçirilirse sistem aracınızın ileri kaymasında önleyebiliyor. 

Hill Horder Nasıl Devreye Girer? 

Yokuş yukarı pozisyonda aracınızı durduğunuz takdirde fren pedalına basıp debriyaja tamamen yüklenildiğinde sistem devreye giriyor. Yani bu sırada sürücü debriyaja tamamen basıyor olmalıdır. Ayağını fren pedalından çekebilir. 

Hill Holder Nasıl Devre Dışı Bırakılır? 

Eğer sistemi devre dışı bırakmak istiyorsanız ve de aracınızı hareket ettirmek için birinci vitese geçilmeli, gaz pedalına hafifçe basmalı ardından da yavaşça ayağınızı debriyajdan çekmelisinizdir. Bu sırada Hill Holder özelliği fren sistemini boşa alıyor ve aracın ilerlemesini sağlıyor. 

Hill Holder kullanırken nelere dikkat edilir

Yokuşun devreye girmesindeki en önemli etkenlerden birisi de bulunduğunuz yokuşun eğim oranıdır. Bu yüzden hafif engebeli yollarda ya da ufak yokuş gibi rampalarda sistem devreye girmeyebilir. Balatanızı zorlamamak ya da zarar vermemek için yokuşta yapacağınız kalkışlarda zamana dikkat etmeniz gerekebilir. Eğer süre uzarsa sistemin devre dışı kalmasına sebebiyet verebilirsiniz ve bu da aracın kaymasına neden olur. Eğer arkanızda başka araçlar var ise bu durum çok tehlikeli bir hal alabilir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu