Yurt Dışından Gelen Araca Nasıl Plaka Takılır?

Hayatımızın artık vazgeçilmezlerinden bir tanesi olan araçlar, çok fazla ilgi görmeye başladı. Pek çok marka ve sayısız modellerin üretimi her kesimden insanın göz zevkine ve ihtiyacına hitap ediyor. Her ne kadar araç almak bir ihtiyaç olsa da ve ülkemizdeki insanlar araçlara yoğun ilgi gösterse de, bazen istenilen modeller ülkemizde olmayabilir. Bunun yanı sıra bir de araç piyasasının her geçen gün daha fazla artması ve araçlara erişimin zor olması sebebiyle ülkemizdeki insanlar yurt dışından araç almak istiyor. Bu talep sonucunda da   ülkemize gelecek araçlara bazı şartlar dahilinde ülkemizde bulundurulmasına izin veriliyor. Söz konusu şartlar sebebiyle   ülkemize araç getirmek isteyen kişiler bazı soruları merak ediyor. Bu sorulardan bir tanesi de yurt dışından gelen araca plaka nasıl takılır sorusudur. Biz de bu yazımızda sizler için yurt dışından gelen araca plaka nasıl takılır ve yurt dışından araç getirmek mümkün mü gibi soruların cevaplarını araştırdık. Gelin birlikte göz atatalım.

En pahalı arabalar
En pahalı arabalar

Yurt Dışından Araç Getirirken Gereken Şartlar Nelerdir?

Öncelikle yurt dışından ülkemize araç getirenlerin araçlarına plaka nasıl takıldığından söz edelim. Normal şartlarda yurt dışından ülkemize gelen yabancı plakalı araçlar gümrük kanunu içeriğine göre, gümrük yönetmeliğine ve diğer ilgili mevzuat hükümleri kapsamında ülkemize giriş yapma hakkına sahiptir. Burada bilinmesi gereken husus yurt dışından getirilen araçlara Türk plakası takılmasının bazı şartlara bağlı olduğudur. Yurt dışından getirilen araç sahiplerinin ülkemizin yasalarına göre düzenlenen şartları karşılaması halinde aracına Türkiye plakası takma şansı bulunmaktadır. Bu durumda yurt dışından araba getiren kişinin yapması gereken ilk şey, aracı gümrük işlemleri için gümrüğe teslim etmesidir. Gümrükten geçen aracın ülkeye girişine izin verilmesi ve Türkiye plakası alması için başka şartlar da vardır. Bu şartlardan biri ÖTV diğeri ise KDV gibi vergilerin ödenmesidir. Ödenecek olan ÖTV aracın fiyatı vergisi dışındaki fiyatı üzerinden hesaplanarak tahsil edilir. KDV hesaplanması ise, aracın tüm her şeyi hesaplandıktan sonraki fiyatı üzerinden değerlendirmeye alınır. Yani tüm bu fiyat üzerinden sabit %18 şeklinde tahsil edilir. Talep edilen ödemelerin gerekli yerlere ödenmesinin ardından araca ait ruhsat ve plaka işlemlerine geçilir. Son olarak yurt dışından araç getirmek isteyen kişiye ait ikametgah bilgilerinin aracı satın almış olduğu ülkeye kayıtlı olmalıdır.

Yurt Dışından Getirilen Araç Ne Kadar Türkiye’de Kalabilir?

Daha önce yurt dışından ülkemize araç getirilebildiğini ifade etmiştik. Ancak ülkemize yurt dışından getirilen bir aracın bazı koşullara ve belirli bir zaman dilimine tabi tutularak ülkemizde kalabildiğini de ifade edelim. Bir kişi yurt dışından araç getirdiği zaman ülkemizde aracın kalma süresi maksimum 730 gün ile sınırlandırılmıştır. Bununla birlikte söz konusu zaman diliminin dolması halinde aracım sahibi, aracını yurt dışına götürmelidir. Aksi halde bazı yaptırımların uygulanması durumu ortaya çıkabilmektedir. Bunların dışında kalıcı olarak yurt getirilen araçların gerekli şartları taşıması gerekmektedir. Zaten söz konusu bu şartları bir önceki başlığımızda dile getirmiştik.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu